2013. június 16., vasárnap

Bazsalikomos-provencei-i csavart reggelire

Már megint kivet az ágy. De ilyenkor reggel annyira jó, hogy van egy kis időm, ami csak az enyém. Nincs kapkodás, csend van. A tejes kávé mellettem gőzölög, a terasz ajtó kitárva hogy az ilyenkor még kellemes hűvös bejöhessen a lakásba. A madáretető már kiürült, cinkéim és zöldikéim már reggeliztek. 10 felé érkeznek újra (gondolom tízóraizni). A kinti zöldjeim meglocsolva. Azt már említettem, hogy most a provence-i őrület van rajtam. Mindenhez próbálom felhasználni, egyszerűen imádom az illatát.
Most szintén a reggelihez használom fel, merthogy a kenyér elfogyott és mire felkel a család reggelizni, frissen-melegen várja őket a péksütemény.

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 ek cukor, 2,5 dkg élesztő, 1 tk só, 1 tk provence-i fűszerkeverék, friss bazsalikom levelek ízlés szerint, 2 ek olíva olaj, 50ml meleg tej, 250ml meleg víz.
Tetejére: 2 dkg olvasztott vaj, némi provence-i fűszerkeverék és só.

Egy nagyobb tálba öntöm a lisztet. A közepében egy kis mélyedést alakítok, amibe a cukrot teszem valamint az elmorzsolt élesztőt. A tejet megmelegítem és az élesztőre öntöm. 15 percig hagyom, had ébredezzen. Ezután hozzáadom a többi alapanyagot és jól összegyúrom. 1 órát kell még állnia, addig szépen megkel. Majd lisztezett deszkán 2 cipóvá formázom. A cipókat ezután 24x15-ös téglalapokká nyújtom. Ezekből pizzaszeletelő segítségével 6 csíkot vágok. A csíkokat megtekerem és sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezem. Újabb egy óra várakozás után megkenem olvasztott vajjal és megszórom újra némi provence-i fűszerrel és sóval. Előmelegített sütőben 200 fokon 15 perc alatt sütöm meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...