2013. május 1., szerda

Burgonya saláta - osztrák módon

A burgonyasaláta nálam minden mennyiségben jöhet. Egyik kedvenc köretem. Ausztriában sokszor ettem az ecettel készült verzióját is. Ez szintén osztrák recept, de új sárgarépa és borsó hozzáadásával készült. Nagyon finom!
Szóval a hozzávalók: 1 kg burgonya, 400 g új sárgarépa, 200 g borsó (lehet fagyasztott is), 4 ek tárkonyecet, 1 tk mustár (lehetőleg kicsit csípjen), fél csomag kapor, fél csomag petrezselyem, kevés zsálya, 5 ek olaj, só, bors, 400 ml zöldség vagy húsleves 

A krumplikat héjában megfőzzük, leöntjük róla a vizet és hagyjuk félig kihűlni. Eközben megpucoljuk a répákat és vékony karikákra vágjuk. Fél liter vízhez adjunk 1 leveskockát (ezt elkerülhetjük, ha éppen levest főzünk) amikor forr tegyük bele a répákat és kb. 4 percig főzzük, ezután tegyük bele a borsót is további 2 percre. A zöldségeket szűrjük le (levét ne öntsük ki, mert felhasználjuk) és hideg vízzel öblítsük át.
A félig még meleg burgonyát hámozzuk meg és karikázzuk egy tálba. Az ecetet és a mustárt keverjük össze, adjuk hozzá a félretett zöldségléből 100 ml és öntsük még forrón a krumplira, adjuk hozzá a sót és borsot majd keverjük át jól. Aprítsuk fel a fűszereket és keverjük hozzá az 5 ek olajhoz. Ha a burgonya már kihűlt öntsük rá a fűszeres olajat és a kihűlt zöldségeket.
Többször keverjük át, fűszerezzük még ha szükséges, és egy kis pihenés után már fogyasztható is. Nagyon finom köret.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...