2017. február 17., péntek

Gombás pirog - Schäffer Erzsébet könyvéből

A gombás pirog receptjével, kedvenc írónőm, Schäffer Erzsébet egyik történetének olvasása közben találkoztam. Egyszerűen megkívántam a pirogot. Leírom mire is gondolok...

*"Hát ha másért nem, a pirog miatt el kell ide jönni. Mert a forró, gombával töltött vajas pirogot enni egy jégbe dermedt tó partján, egy szauna pihenőjében, miután már harmadszor mártottad forrón gőzölgő tested a hófehér partok ölelte, feketén csillogó jeges vízbe - nos, azt hiszem, ezekben a pillanatokban az élvezetek csúcsára jutottál."

Hozzávalók: 35 dkg liszt, 1 kiskanál sütőpor, 3 dl tejszín, 25 dkg puha vaj.
A töltelékhez: 50 dkg gomba, 1 fe vöröshagyma, só, bors, majoranna, tejszín, 1 csomag petrezselyem 
A lisztet és a sütőport összekeverjük majd hozzáadjuk a puha habbá vert tejszínhez. Hozzáadjuk a vajat is és kézzel összedolgozzuk. Fél órára hideg helyre tesszük, hogy elég kemény legyen a kinyújtáshoz. Amíg a tészta pihen, elkészíthetjük a tölteléket. A legautentikusabb a gombás töltelék, de készíthetnünk húsosat, sonkásat ki mit szeret.
A hagymát apróra vágjuk, kevés zsíron megfonnyasszuk. A szeletelt gombákat megpároljuk benne. Fűszerezzük, majd kevés tejszínnel sűrítjük. Megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel. A töltelék felét botmixerrel aprítjuk, a megmaradt gombával elkeverjük. Ha kihűlt, már tölthetjük is. A pirog formálásának több módja is van. Ha nincsen ilyen tésztaformázónk, készíthetjük úgy ahogy a buktát szoktuk.
A megtöltött tésztákat vajazott tepsibe tesszük és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük.

*Schäffer Erzsébet - Toronyiránt könyvéből 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...