2015. június 19., péntek

Római tálban sült zöldfűszeres nyúlcomb tejszínes gombamártással

Gyerekkoromban igazi ünnepnek számított, amikor nyúlhús került az asztalra. Mivel nagyszüleim Németországban tenyésztették is őket, ezért szerencsére igen gyakran volt ebben részünk. Oma és anyu is a nyulat szalonnával, hagymával megtűzdelve, feltekerve vajon sütötte meg, majd tette a sütőbe hogy készre süsse. A végén barna szósszal tálalta. Én most egy kicsit eltértem a szokástól és kipróbáltam ezt a módját is. A lényege a friss fűszerek használata, melynek segítségével bepácolva 1 éjszakán át állni hagytam.
A római tál pedig egyértelműen kedvenc. Az ételek benne zsiradék nélkül is finom puhára, de egyben ropogósra sülnek. A hús mellé, ha esetleg valakinek száraz lenne, készítettem erdei gombából (szegfűgomba) tejszínes-hagymás mártást. Nagyon jól illett a húshoz és a héjában sült újburgonyához.

Hozzávalók: 3-4 nyúlcomb, zöld fűszerek vegyesen (majoránna, tárkony, rozmaring, kakukkfű) só, bors, olíva olaj, fokhagyma, hagyma, paradicsom.
A mártáshoz: gomba, 1-2 fej hagyma, tejszín, só, bors
A húsokat jól besózzuk és borsozzuk. Meglocsoljuk olíva olajjal majd hozzáadjuk a tetszés szerinti fűszereket valamint a fokhagymát. Egy éjszakára, lefedve a hűtőben tároljuk. A római tálat egy nappal korábban vízbe állítjuk.
A húsok sütéséhez kb. 2 órára van szükség. A római tálba helyezzük a nyulat és hozzáöntjük a páchoz használt olajat és fűszereket is. Tegyük bele a fokhagymát némi paradicsomot és karikázott vöröshagymát is. A sütést hideg sütőben kezdtem. Miközben sül a hús, elkészíthetjük a köretet illetve a mártást is.
A gombákat megmossuk, megszárítjuk. Serpenyőben vajon vagy kevés olíva olajon megdinszteljük a csíkokra vágott hagymát, ehhez adjuk a gombát, amit sózunk-borsozunk. Nagyjából 10 perc alatt megpárolódik, vagy megpirul. Öntsük hozzá a tejszínt és néhány percig forraljuk. 
A húst miután megpuhult fedő nélkül is pirítsuk át. Közben a visszamaradt zsiradékkal locsolgassuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...