2013. december 27., péntek

Mézeskalács

A nálunk bevált legjobb mézeskalács receptet egy barátnőmtől kaptam, még évekkel ezelőtt. Bevallom nálunk nemcsak karácsony környékén készült.

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 1-1 kk őrölt szegfűszeg, fahéj, 2 kk szódabikarbóna, 1 tojás, 10 dkg vaj, 1,5 dl méz.
A lisztet összekeverjük a porcukorral, fűszerekkel és a szódabikarbónával. Ezután hozzáadjuk a tojást a felolvasztott vajat és a felmelegített mézet. Jól összegyúrjuk, ha nem állna össze egy kis vizet is adhatunk hozzá. Hagyjuk állni néhány órán keresztül. Készíthetjük előző este is.
A tésztát 3-4 mm vastagra kell kinyújtani, tetszés szerint formákkal kiszúrni. Ne felejtsük el lisztezni a gyúródeszkát előtte.
200 fokra előmelegített sütőben néhány percig kell sütni. Ha teljesen kihűlt 1 db tojás fehérje és kb. 15 dkg porcukor segítségével mázat készítünk, amit habzsákba vagy csak egyszerűen egy neylon zacskóba töltünk, melynek a végét kivágjuk. Ezzel a mázzal díszítjük a mézeskalácsokat tetszés szerint. Néhány órát állni kell hagyni, amíg a máz megdermed. Ez után már tehetjük is fémdobozba, ahol hetekig eláll. Bár nálunk eddig mindig hamarabb elfogyott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...